Fremdrift

Indtast dit søgeord

OBS – særlige krav til momsrapportering i Norge

27. maj, 2020

    Sociale medier

Norge er fulgt i hælene på flere andre lande, og har pr. 1. januar 2020 indført krav om, at virksomhederne skal levere bogføringsmateriale i det særlige SAF-T format til myndighederne i tilfælde af en kontrol.

I Norge er det altså endnu ikke et krav, at virksomheden indsender momsangivelser i SAF-T format. Det ændrer dog ikke på, at virksomhederne skal kunne trække informationer tilbage til 1. januar 2020 i SAF-T format.

Kravene for SAF-T gælder for alle virksomheder med en omsætning på over NOK 5 mio. eller mere end 600 transaktionslinjer. Hvis virksomhedens data foreligger elektronisk, gælder kravene til SAF-T uanset omsætningens størrelse.

Hvad stiller SAF-T af krav til virksomheden?

SAF-T rapportering stiller krav til, at virksomhedens ERP-system kan generere et SAF-T filformat (XML) samt kontoplan og momskoder i SAF-T standard. Det kan være en udfordring, idet der er faste krav til bogføring i SAF-T standard, hvorimod det ikke er et krav i den ”almindelige bogføring”.

I tilfælde af en kontrol kræver det en mapping af virksomhedens data til SAF-T standarderne.

På nuværende tidspunkt er det et krav, at virksomheden kan levere kontokort, købs- og salgstransaktioner, momskoder samt masterdata i SAF-T format.

De norske myndigheder har meldt ud, at dette er den første fase mod en på sigt fuldt ud indberetning i SAF-T format, herunder fakturaoplysning samt balanceposter.

EY anbefaler

Der er som udgangspunkt ingen standardopskrift på, hvordan man som virksomhed bliver klar til SAF-T, da det afhænger af, hvilke rutiner virksomheden har og hvilket ERP-system, der anvendes.

For at blive klar til SAF-T rapportering er det nødvendigt at kunne trække data fra ERP-systemer eller andre støttesystemer. Vi anbefaler at følgende tekniske- og kvalitetskontroller bliver foretaget:

  • Opdatering af ERP-system for at få ændringer til SAF-T.
  • Mapping af konti mod en SAF-T standard kontoplan.
  • Mapping af momskoder mod SAF-T momskoder.
  • Tjek af at alle relevante masterdata er tilstede og opdateret.
  • Identificering af eventuelle manuelle posteringer, som foretages i forbindelse med momsangivelser, øvrige skatteindberetninger og ved regnskabsafslutning, da det kan give udfordringer med SAF-T.
  • Kørsel af relevant rapport i SAF-T XML-format.
  • Analysering af hvilke data SAF-T XML-rapporten viser.

 

Det er vores erfaring, at det tager tid og kræver dialog med ERP-udbyderen, samt et fokuseret samarbejde på tværs af funktioner internt i virksomheden.

EY Norge har SAF-T eksperter, der kan hjælpe jer med at blive klar til SAF-T rapportering i flere stadier, alt efter hvor langt I er.

Vi står til rådighed for sparring og kan hjælpe med kontakt til SAF-T eksperter i Norge.

Andre relevante artikler

Kontakt

Er du interesseret i vores ydelser? Vil du lave en forespørgsel? Kontakt os via nedenstående formular og vi vender tilbage så snart vi kan. Du kan også kontakte et lokalt kontor.

Abonner på EY's nyhedsbreve

EY udgiver en række nyhedsbreve, der er relevante for små og mellemstore virksomheder. Nyhedsbrevene er gratis og indeholder korte artikler, der beskriver aktuelle lovkrav og udfordringer, samt fakta og inspiration til virksomhedsejere, direktører, økonomichefer m.fl. Du tilmelder dig via nedenstående link.

Få nyheder fra EY

Vil du have hjælp?

Hvordan kan du udvikle din virksomhed?

Vi har lang erfaring med de udfordringer, som du og din virksomhed står overfor - uanset om der er tale om revision, regnskab, skat eller anden rådgivning.