Fremdrift

Indtast dit søgeord

Rapport om grøn bilbeskatning er netop offentliggjort

7. september, 2020

  Sociale medier

Kommissoriet bag rapporten har været på en svær opgave, idet der er to hovedhensyn nemlig at øge udbredelsen af nul- og lavemissionsbiler og at fastholde det statslige provenu, med lavest mulige samfundsøkonomiske omkostninger.

Rapporten indeholder 4 afgiftsmodeller, der øger den årlige afgiftsbelastning for benzin- og dieselbiler med gennemsnitligt 400 – 5.900 kr. og nedsætter den årlige gennemsnitlige afgiftsbelastning for elbiler med 1.500 – 2.000 kr. Afgiftsændringen er blandt andet beregnet på baggrund af 2021-regler, hvor el- og plug-in hybridbiler betaler 65 % i afgift, samtidig med at der gives fradrag for batterikapacitet.

Rapporten indeholder følgende anbefalinger:

 • at prisforskellen mellem konventionelle biler og nul- og lavemissionsbiler reduceres evt. via et tilskud
 • at registreringsafgiften forbliver en værdibaseret afgift, men med et teknisk element knyttet direkte til bilernes CO2-udledning
 • et nyt bilafgiftssystem så vidt muligt er teknologineutralt i forhold til nulemissionsteknologier
 • at afgifterne på nul- og lavemissionsbiler indfases langsommere end i det gældende afgiftssystem
 • de løbende afgifter modsvarer de gennemsnitlige marginale eksterne omkostninger ved bilkørsel, mens registreringsafgiften afspejler de politiske ønsker til progression, fiskale hensyn samt ønsket om at fremme nul- og lavemissionsbiler.
 • en omlægning til kilometerbaserede vejafgifter først er en realistisk mulighed på længere sigt.

 

Ændring af bilafgifterne skaber udfordringer for bilbranchen. Særligt usikkerhed om fremtidige afgifter skaber store udfordringer i den periode, hvor det ikke er muligt at oplyse kunderne, hvor meget de skal betale for deres biler.

Det er derfor afgørende, at lovgivning om fremtidige afgifter dels er klar og tydelig, og frem for alt at processen ikke trækker i langdrag. Det bliver ikke en nem opgave, da Kommissionen oplyser, at det ikke har været muligt at imødekomme alle politiske ønsker.

Se hele rapporten på Finansministeriets hjemmeside.

Andre relevante artikler

  Kontakt

  Er du interesseret i vores ydelser? Vil du lave en forespørgsel? Kontakt os via nedenstående formular og vi vender tilbage så snart vi kan. Du kan også kontakte et lokalt kontor.

  html_class="cf7-form"]

  Vil du have hjælp?

  Hvordan kan du udvikle din virksomhed?

  Vi har lang erfaring med de udfordringer, som du og din virksomhed står overfor - uanset om der er tale om revision, regnskab, skat eller anden rådgivning.